Parohia Goioasa - Biserica Sfantul Dimitrie

Parohia Goioasa - Biserica Sfantul Dimitrie

"Venit din Transilvania, Trotusul sparge pe la Palanca meterezele Tarcaului si dand stancile la o parte, deschide vai largi rodoase pe marginile muntilor si le impodobeste cu sate falnice, cu minunate castele si parcuri, asterne drum de fier, misca sute de ferastraie, cara plutele la vale, si strangand izvoarele codrilor se lasa voios la lunca, unde tolanit pe nisip, asculta fluviile doinasilor sii joaca solzii de argint in razele soarelui!” (Al. Vlahuta, Romania pitoreasca, 1967, p 167)
 

In acest cadru  s-a asezat si satul nostru cat se poate de natural de-alungul timpului inmultindu-se putin cate putin, reprezentand totodata un loc prielnic vanatorii, unde, familia Ghica ce-si avea palatul la Comanesti, isi tinea grupe de haitasi si chiar vanatori iscusiti care stiau foarte bine locurile si animalele.
 
Biserica Parohiei Goioasa, ce cuprinde satele Preluci, Diaconesti si Goioasa, cu hramul "Sfantul Dimitrie”, a fost construita in anul 1837 prin stradania preotului Andrei, ajutat de putinii credinciosi ce alcatuiau comunitatea. Din lemn, in forma de cruce, cu o mica turla deasupra pronaosului ce servea drept clopotnita, constructia era simpla si de mici proportii.
 
In anul 1914, preotul Gheorghe Bantu, a facut unele reparatii inlocuind lespezile de la pardoseala cu scanduri de brad si a construit o clopotnita la intrarea cimitirului unde a mutat clopotul din turla bisericii.
 
Tot sub indrumarea parintelui Gheorghe Bantu, in anii 1927-1928 au avut loc reparatii si interventii semnificative in anii 1948, 1956, 1968, acestea din urma fiind in timpul pastoririi parintelui Gheorghe Gh. Bantu.
 
In luna noiembrie a anului 1985, in postul vacant din parohia Goioasa, prin iesirea la pensie a venerabilului preot Gheorghe Bantu, este numit de catre Episcopia Romanului si Husilor, prin transfer de la parohia Teliucul Inferior, judetul Hunedoara, preotul Anastasoaie D. Viorel, fiu al satului nascut in anul 1950.
 
Dupa 1990 incep lucrarile la noua biserica pentru care se facusera demersuri inca de dinainte de 90, lucrari care sunt foarte aproape de sfarsit.

Galerie Foto

 • Parohia Goioasa - Panorama 
  Parohia Goioasa - Panorama
 • Vanatorii lui Ghica 
  Vanatorii lui Ghica
 • Biserica veche 
  Biserica veche
 • Schimb de generatii 
  Schimb de generatii
 • Parohia Goioasa 
  Parohia Goioasa
 • Biserica Sfantul Dimitrie - Goioasa 
  Biserica Sfantul Dimitrie - Goioasa
 • Biserica Sfantul Dimitrie - Goioasa 
  Biserica Sfantul Dimitrie - Goioasa
 • Biserica Sfantul Dimitrie - fresca 
  Biserica Sfantul Dimitrie - fresca
 • Sfanta Liturghie 
  Sfanta Liturghie
 • Membri ai comunitatii 
  Membri ai comunitatii
 • Parintele Paroh Viorel Anastasoaie 
  Parintele Paroh Viorel Anastasoaie